Untitled Document
Aloitus - Akvaariotyypit - Hankinta - Laitteet - Suodatus - Sisustus - Kypsytys - Karanteeni - Kasvit - Levät - Kalat - Vesi - Viljely - Sairaudet - Ruokinta - Vedenvaihto - Hoito - Tiedon hankinta
Untitled Document
Mainos


Kypsytys tarkoittaa ns. hyödyllisen bakteerikasvuston (ns. nitrifikaatiobakteerit) kasvamista tiettynä aikana. Tähän kuluu aikaa yleensä kuukausi-pari. Tänä aikana akvaario on hyvin epävakaa ympäristö kaloille. Kypsytyksen aikana veteen kertyy bakteerien kehittyessä muun muassa nitriittiä, joka on tappavaa kaloille jo pienenä määränä. Nitriitti kehittyy bakteerien toimesta taas edelleen suhteellisen vaarattomaksi nitraatiksi. Bakteereita tulee myös jonkun verran kasvien mukana.
Nitriittipiikki ilmestyy muutamasta päivästä pariin viikkoon.
Hyödylliset bakteerit elävät kaikenlaisilla pinnoilla kuten somisteissa, kasvien lehdillä pohjahiekassa/sorassa, suodattimessa. Huonot bakteerit, eli jotka aiheuttavat sairauksia, elävät vapaassa vedessä.

Tässä esitellään samalla muutamia testattuja kypsytystekniikoita. Tokihan muitakin tapoja on.

Kaupallinen bakteerivalmiste

Olen käyttänyt kaupallista bakteerivalmistetta nimeltään Nitrivec (Seran valmistama).
Sen mukaan akvaario pitäisi kypsyä vuorokaudessa, jolloin kalat voisivat tuoda jo seuraavana päivänä. Tosin itselläni meni jokusen päivän enemmän aikaa. Eli ei toimi ihan niin kuin luvataan. Nitriittipiikki tuli parin päivän päästä bakteeriliuoksen lisäämisestä ja kesti pari päivää.

Myös erilaisia ampulleja on kaupan kypsytykseen.

Liete
Olen myös kypsyttänyt ulko- tai sisäsuodattimesta saatavalla lietteellä. Tämä sisältää paljon hyödyllisiä bakteereita. Näitä sitten ruokin kalojen hiutaleruualla. Koko tämän kypsytyksen aikana en havainnut nitriittiä vedessä. Tosin nitriittipiikki on voinut olla myös yöaikaan.

Kypsytetty hiekka tai sora ja suodatin

Myös jo valmiiksi kypsytetystä hiekasta tai sorasta saa hyvän bakteerikasvuston uuteen akvaarioon. On vain muistettava pitää hiekka tai sora tarpeeksi kosteana ja että se ei pääse kylmettymään.

Myös jo valmiiksi kypsytetyssä altaassa olleesta suodattimesta saa myös hyvän ympin uuteen akvaarioon. Suodattimenkin kohdalla on hyvä pitää massat kosteana ja ettei ne pääse kylmettymään.

Yhdistelmä
Myös bakteerivalmisteen sekä lietteen laitto on kätevä kypsyttäminen. Tokihan tässäkin odottelua, kunnes nitriittipiikki on mennyt ohitse.

On myös muistettava, että se mikä toimii itsellä ei välttämättä toimi toisella ja päinvastoin, mikä ei toimi itsellä, voi toimia toisella.

Untitled Document

Galluppi

Haluatko kyselyn Makevaarioon?

Joo
En
EOS

Untitled Document
©Makevaario 2004-2020